Πολλοί άνθρωποι καθημερινά υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους χωρίς να ξέρουν την αιτία τους. Σε αρκετές περιπτώσεις η κύρια ή μια από τις αιτίες είναι το σφίξιμο ή/και το τρίψιμο των δοντιών. Η κατάσταση αυτή λέγεται βρουξισμός.

Μερικές φορές , οι άνθρωποι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους, κυρίως τη νύχτα αλλά και την ημέρα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Όταν αυτή η συνήθεια γίνει επίμονη, τότε αρχίζουν τα προβλήματα όπως πόνος στην περιοχή των αυτιών, ημικρανίες, "πιάσιμο" και δυσκολία στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος, πόνο στους μυς του προσώπου, φθορές και σπασίματα στα δόντια ή ακόμα και τις στεφάνες (θήκες ή "καπάκια" πορσελάνης), υφιζήσεις (υποχώρηση) των ούλων, καθώς και φθορά και θόρυβος στην περιοχή των κροταφο-γναθικών αρθρώσεων σε προχωρημένες καταστάσεις ("clicking" και κριγμός).

Από τι προκαλείται ο βρουξισμός ;
Δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως τι προκαλεί τον βρουξισμό, ωστόσο σχεδόν πάντα εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες . Περίπου το 70 % των περιπτώσεων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου θεωρείται ότι σχετίζεται με το στρες και το άγχος .
Υπάρχει επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τριγμού των δοντιών και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (OSA). Πρόκειται για μια διαταραχή του ύπνου, όπου η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας .
Καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο ερεθισμό και πόνο στα δόντια ή τα ούλα (στραβά ή χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα, φθαρμένες οδοντιατρικές εργασίες κλπ.) μπορούν να πυροδοτήσουν σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες το τρίψιμο των δοντιών. Αυτό με τη σειρά του επιτείνει όλα τα προβλήματα και εγκαθίσταται έτσι ένας "φαύλος κύκλος" με εξάρσεις και υφέσεις.
Τρίξιμο των δοντιών μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση καφέ, αλκοόλ , το κάπνισμα και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο βρουξισμού.
Βρουξισμός μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά κατά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών ή και κατά την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Εκτός από τον χαρακτηριστικό θόρυβο που προκαλεί, δεν εμπνέει συνήθως άλλη ανησυχία, καθώς παρέρχεται μετά από λίγο καιρό από μόνος του.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο;
Εάν έχετε φθαρμένα και ευαίσθητα δόντια.
Εάν σπάνε συχνά σφραγίσματα ή άλλες τεχνητές εργασίες στο στόμα σας.
Εάν έχετε συχνά πόνους στην περιοχή της γνάθου, του προσώπου ή των αυτιών.
Εάν οι άλλοι σας πουν ότι κάνετε "θόρυβο" κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Αντιμετώπιση του βρουξισμού:
Η αντιμετώπιση του βρουξισμού περιλαμβάνει έλεγχο των παραγόντων που τον προκαλούν (αντιμετώπιση στρες, άγχους, διαταραχών ύπνου, οδοντιατρικών-ορθοδοντικών προβλημάτων, αλλαγή τρόπου ζωής, φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό) και την κατασκευή ειδικών συσκευών (νάρθηκες βρουξισμού) που τις φοράει ο ασθενής-βρουξιστής κυρίως στον ύπνο του και για όσο καιρό χρειάζεται. 

Πρόκειται ουσιαστικά για εξατομικευμένα λεπτά μασελάκια από σκληρό διαφανές ακρυλικό που μπαίνουν συνήθως στην πάνω γνάθο και παρεμβάλονται μεταξύ των δύο γνάθων την ώρα που κλείνει ο ασθενής το στόμα του. Παραγγέλνονται και ρυθμίζονται από τον οδοντίατρο, με σκοπό να ανακουφιστεί ο ασθενής από το σφίξιμο των δοντιών, να σταματήσει το τρίψιμό τους και τη φθορά στις αρθρώσεις των γνάθων. Εννοείται ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια ρύθμιση ή επισκευή του νάρθηκα αυτού στο μέλλον.
Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό ο βρουξισμός και οι επιπτώσεις του, βελτιώνοντας σημαντικά την άνεσή μας, στο σύγχρονο, γεμάτο απαιτήσεις τρόπο ζωής μας.

Το άρθρο αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του ID Smile Dental Clinic. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοσή του από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από την ID Smile Dental Clinic